BOKA BO>>
RES MED BO>> SOLENS MAT>> SOLENS VIN>> SOLENS HÄLSA>> BÖCKER>> SOLENS KONST>>

UTMÄRKELSER>> ARKIV>> TYCKT & TRYCKT>> DICONO DI ME>> 360°>>

 
 

360°

 
  
   
 


PATA NEGRA – SKINKORNAS ROLLS ROYCE


Pata negra-skinkan kommer från frigående grisar av den iberiska rasen med svarta klövar (pata negra). De strövar fritt i stenekskogarna längs gränsen mellan Spanien och Portugal. Det är grisarnas kost som avgör kvalitetsbeteckningarna:

  • Pata negra de Bellota är den bästa. De lever bara på ekollon och vilda växter. ”Gran Reserva” lagras i minst 36 månader och ”Reserva”  i minst 24 månader.
  • Pata negra de recebo kommer från grisar som äter både ekollon och spannmål.
  • Pata negra de cebo utfordras enbart med spannmål och lagras kortare tid.

De ätliga ollonen från steneken är rika på antioxidanter och omättat fett. Det är hemligheten bakom att skinkorna kan lagras så lång tid. Men det innebär också att fettet på en pata negra-skinka innehåller mindre mättat fett än vanligt grisfett. Fettet på pata negra bidrar i hög grad till smakupplevelsen. Det är sötare än den köttiga delen eftersom saltet inte löses upp i fett.
Om man kombinerar italiensk lufttorkad skinka med melon så passar det bättre med fikon till pata negra.  Servera gärna med rostad croissant och en vällagrad manchego.

 Dryck? Solens vin Bianco Puglia passar alldeles utmärkt!


 
   
 

Bo Hagström på vinresa:
MAREMMA ITALIENS BORDEAUX

Länge fanns det bara två stjärnor på Toskanas vinhimmel: chianti classico och Brunello di Montalcino. År 1968 lanserade den legendariske vinmakaren Giacomo Tachis det numera världsberömda Sassicaia. Så föddes begreppet super tuscans och plötsligt fanns ett nytt område på den toskanska vinkartan: Maremma.
I dag betraktas Maremma som Italiens Bordeaux. Inte långt från Grosseto hittade Bo vingården La Parrina.

Hans videodagbok från besöket där finns på Youtube>>

Mer om Maremma hittar du här>>>

 
   
 

 

BUONISSIMO PÅ SLOVAKISKA

Bo Hagströms bok Buonissimo har nu utkommit på slovakiska. Boken ges ut av förlaget Viktoria Print i Bratislava och översättningen är gjord av Jana Melichárková. Titeln har fått tillägget Talianska kuchárka, ”italienska kök”.

 

 
 

 

ITALIENSKA DESSERTER PÅ FINSKA

Den italienska dessertboken, som fick pris i klassen ”Bästa italienska kokböcker” av Gourmand World Cookbook Awards, har översatts till finska. ”Italialaiset jälkiruoat” ges ut av förlaget Tammi.Översättningen är gjord av Riitta Pojanluoma.

 

 
   
 

ETT LITET PAKET I LEKSAND
Jag satt i Lundells bokhandel i Leksand och signerade min pastabok när en trogen läsare och tittare kom fram och gav mig ett litet paket. "Jag tror att du kan ha glädje av den här", sa damen vänligt. I paketet låg en bok: "Così si mangia in Italia", utgiven 1929. Troligen den första italienska kokboken på svenska! Den är skriven av Silvia Tomba.

Men vem var hon?>>

 

 
 
BOKA BO>>
RES MED BO>> SOLENS MAT>> SOLENS VIN>> SOLENS HÄLSA>> BÖCKER>> SOLENS KONST>>

UTMÄRKELSER>> ARKIV>> TYCKT & TRYCKT>> DICONO DI ME>> 360°>>

 
  E-post: bo-hagstrom@telia.com
Tel:+46705697086

 
  Redaktör: Ludmilla Hagström  
  COPYRIGHT 2012