BOKA BO>>
RES MED BO>> SOLENS MAT>> SOLENS VIN>> SOLENS HÄLSA>> BÖCKER>> SOLENS KONST>>

UTMÄRKELSER>> ARKIV>> TYCKT & TRYCKT>> DICONO DI ME>> 360°>>

 
 

Böcker

 
   
   
 

Viva la Pasta!

 

 

 

 

Viva la pasta!

I Viva la pasta! – köksbibeln för alla som älskar pasta – tar Bo Hagström med oss till pastaköken Italien runt. För även om pastan är Italiens odiskutabla nationalrätt så finns det en enorm variationsrikedom bland recepten. Nästan varenda by har sin egen pastasort, förankrad i lokala traditioner.

Boken inleds med en pastaskola, i vilken Bo Hagström delar med sig av kunskapen han fått genom alla besök i värdshus på den italienska landsbygden. Lär dig hur de olika pastasorterna kommer bäst till sin rätt, hur du vet att pastan är perfekt al dente och hur du lyckas med hemgjord pasta.

Sedan bär det av på en pastaresa från norr till söder, som resulterar i recept med bovetepasta som den lagas i Alperna, spaghetti med kantarellsås från bergsbyarna i centrala Italien och Sophia Lorens napolitanska älsklingsrätt, pasta i citronsås. Recepten varvas med gastronomisk historik och anekdoter. Visste du till exempel att pastasorten mafalde var ett försök att efterlikna prinsessan Mafaldas krusiga hår?

Tillbaka till startsida>>

Det är inga krångliga recept i den här boken. Det uppskattar jag som småbarnsmamma. Att det är sååå goda recept, men ändå enkla att laga till.

Det var intressant att läsa både om pastans historia och pastatillverkningens historia. Så uppskattar jag det bildlexikon över olika pastasorter som finns i boken. Jag lärt mig en hel del sorter tack vare att min svärfar Ulf varit försäljare av Barilla-pasta, men nu kan jag lära mig många fler! Och sås-guiden... helt oumbärlig! Jag har aldrig tänkt på att pastans format och utseende avgör vilken sorts sås man väljer.

Tack Bo Hagström för din fina receptbok. Jag älskar pasta och pastasåser - så jag håller med dig! Viva la Pasta! Och Viva il libro di pasta! Den här boken kommer att bli väl använd!

www.boktokig.blogspot.com/2011/10/viva-la-pasta-av-bo-hagstrom.html

Tillbaka till startsida>>

Bo berättade för mig att det glatta, raka strået, är en dålig pasta:
Lågt näringsvärde. Dessutom smaklöst, eftersom det inte tar åt sig smakämnen från såser och andra ingredienser.

Det skrovliga, lite böjda strået däremot, är en bra pasta: Mer vitaminer. Desutom gör den porösa ytan att strået drar åt sig smakämnen från andra ingredienser i maten.

Båda pastorna kostar lika mycket i affären. Det säljs mycket mer av den dåliga pastan än av den bra pastan. Köparna saknar den kunskap som krävs för att skilja på bra och dålig pasta.

"Det är inte priset som är viktigt," sade Bo, "det viktiga är värdet du får." Jag kunde inte låta bli att skratta till, för jag insåg att det är precis likadant i mitt jobb. Säkert i ditt jobb också.

Antag att du är pasta-konsult och vill lära ut hur man gör riktigt bra pasta. Hur skulle du göra? Hur skulle du motivera värdet av bra pasta, när konsumenterna inte vet skillnaden mellan bra och dåligt? Aldrig har provat bra pasta, inte ens vet att det finns bra pasta.

Vi kan se skillnaden mellan bra och dåligt bara när det finns olika saker att jämföra med. När det gäller pasta kan man smaka och känna skillnaden. Det är inte hela världen om man råkar köpa ett paket spaghetti man inte gillar. Det är värre om det gäller någonting mer abstrakt, som olika idéer om management och ledarskap.

Vi som jobbar med management kan ändå lära oss en hel del av Bo: Visa någonting enkelt, som två spaghetti-strån. Låt den du visar uppleva skillnaden. Jag fick en del att tänka på. Givetvis köpte jag ett exemplar av boken. Pasta-experiment väntar.

Henrik Mårtensson
IHM Business School www.ihm.se

Tillbaka till startsida>>

 
   
 

Italienska klassiker

Italienska klassiker

Italiensk mat förknippas kanske främst med pasta och pizza och italienarna äter mest pasta i världen. Men det italienska köket har så mycket mer att erbjuda - antipasti, primi, secondi, contorni och dolci.

I Italienska klassiker varvas välbekanta recept med kul kuriosa. Visste du till exempel att svartpepparn i pasta alla carbonara - eller kolarhustruns pasta - sägs symbolisera koldammet som kolaren drog med sig hem? Eller att carpaccion kom till när en grevinna med dåliga blodvärden ordinerades av sin läkare att äta råbiff och varierade menyn med oxfilé i tunna skivor?

Tillbaka till startsida>>

 
   
 

Buonissimo!

 

Buonissimo!

Smaka på Bo Hagströms italienska favoriträtter

I Buonissimo! berättar Bo Hagström om hur många av de mest älskade italienska recepten har uppstått ur människors kamp för sin överlevnad, rätter som till exempel panzanella, den klassiska brödsalladen som vi förknippar med italiensk matglädje. I Italien finns inget enhetligt nationellt kök. I stället handlar det om flera olika kök och ett unikt utbud av lokala råvaror.

Få känner Italien och dess matkultur som Bo Hagström. Hans italienska resa började redan för fyrtio år sedan, och under åtta år har vi bänkat oss framför teven för att se honom åka runt på den italienska landsbygden, lyfta på grytlocken, sniffa och smaka och förtjust dela ut betyget: Buonissimo! Jättegott! I boken Buonissimo! tar han oss med till landet där folket är lyckliga över sin jord och sitt bröd. Han lagar sina favoriträtter - däribland läckra pastarätter, en krämig risotto och den varma dipsåsen bagna cauda - och förklarar hur kärleken till det enkla och genuina köket faktiskt har förändrat världens matvanor.

"Mina matminnen från Italien är inte bara minnen av smaker och dofter från fantastiska kök. Det är lika mycket minnen av platser, människor och kärlek. Min bok är både en guide och en kokbok, för platserna och maten hänger intimt samman i Italien. För att du ska få samma stora matupplevelser som jag har i Italien får du därför inte bara recepten utan också mina smultronställen där du hittar den goda maten."

Tillbaka till startsida>>

Koll på din kokbok - Buonissimo! -
Italienska kök och smultronställen

Publicerad 2010-10-25 av Anna Henning Moberg i Livets Goda.se

" Bo Hagström är en av de få kokboksförfattare som kan vara väldigt personlig utan att ställa sig i vägen för läsaren. Generellt vill jag ha målande beskrivningar när jag läser om kulinariska platser och råvaror men Hagström använder sig själv som referens hela tiden utan att det stör märkligt nog.

Boken är lärorik och pedagogisk då Hagström förklarar historien bakom alla de italienska klassiker som vi alla känner. Som att "minestrone" betyder jättesoppa, förmodligen för att den är så rik på ingredienser.

Han förklarar också komplexiteten i att försöka sammanlänka alla de olika regionernas matkulturer till ett nationellt kök. Det är omöjligt.

Recepten är skickligt tolkade av Helena Åkesson Liedbergs fina styling och matbilderna blandas upp med typiska miljöbilder från Italien. Många av dem med Bo Hagström som huvudmotiv.

Det är ovärderligt att recepten är så välgjorda. Ett resultat av att det är ICA förlaget med ICA's provkök tillgängligt, som ligger bakom. Detta gör det enkelt att följa recepten och samtliga råvaror finns att få tag i. Åtminstone om du bor i en större stad.

Livets Goda kan varmt rekommendera Buonissimo! - Italienska kök och smultronställen. Den är lika läsvärd som skönlitteratur eller reseguide, som den är användbar i köket."

Tillbaka till startsida>>


 
   
 

Italienska desserter

Italienska desserter

Italienska desserter - som smeker smaklökarna och fyller sinnet med solmogna dofter.

Syndigt gott! Kaloribomberna efter maten väcker ofta dubbla känslor. Men det finns en väg till ångestfri och sinnlig njutning: La dolce vita italiana! Italienarna har en avslappnad inställning till efterrätter. Ofta är det stundens ingivelse som får styra; säsongens frukt och bär, en perfekt mogen ost eller ett läckert bakverk hos den lokala bagaren.

Som värd behöver man faktiskt inte bekymra sig så mycket om desserten för ofta ordnar gästerna den. I varje fall på landsbygden är det vanligt att man tar med sig en dessert när man är bortbjuden, ungefär som vi tar med oss en flaska vin. Det är en älskvärd tradition, som alltid blir mycket uppskattad. Men trots den lättsamma attityden presterar italienarna ofta efterrätter som är svårslagna.

Boken bjuder på de läckraste desserterna från Italien i urval av Bo Hagström.

Tillbaka till startsida>>

 
   
 

Bo Hagströms kokbok

Bo Hagströms kokbok

Bo Hagströms bästa recept

I Bo Hagströms kokbok hyllas både den traditionella svenska husmanskosten och den lätta medelhavsmaten som älskas av så många. Här möts smakerna sött, surt, salt och beskt i kombinationer som väcker både minnen och inspiration. Med fokus på råvaror av hög kvalitet visar Bo Hagström hur man enkelt kan laga smakrik mat med mindre fett. Den nyttiga medelhavsdieten med olivolja, färska örter och mycket grönsaker präglar många av recepten i boken. Vi får också en djupare kunskap om hur matens kemi fungerar i köket.

Bo Hagströms passion för mat kryddas med färgstarka minnen från många år vid spisen. Vi får känna smaken av både Hildas äggakaka från Österlen och Mussolinis militärkex från Italien.

De läckra matbilderna är tagna av fotograf Tine Guth Linse.

Efter alla mina matresor tar jag nu kappsäcken med mig in i köket. Här dukar jag upp matupplevelser från både mormors skånska kök och den rika matkulturen kring Medelhavet. I min kappsäck finns ingredienser till mat som smakar kärlek, längtan och nostalgi. Den är också fylld med massor av tålamod, för mycket av den goda maten är väntans mat.

Tillbaka till startsida>>

 
   
 

Solens smak

Solens smak

Nya matresor till Italien

Följ med till Bolognas och Emilia-Romagnas världsberömda charkuterier och njut av förföriska pastarätter. Upptäck det okända Marches kök från både hav och land. Möt dofterna och smakerna från det matmedvetna Piemonte där den regionala maten talar en alldeles speciell dialekt. Nu bär det av på en resa till de smaker som gett mig en livslång kärlek till det italienska köket.
I matreseguiden SOLENS SMAK fortsätter Bo Hagström sitt sökande efter unika smakupplevelser i det genuina italienska köket. Liksom i succéprogrammet SOLENS MAT och i boken med samma namn får vi träffa sanna matentusiaster och lokala producenter, vi får adresserna till små guldkorn till restauranger och delikatessbutiker bortom turiststråken. Bo Hagström delar i en lustfylld smakskola dessutom generöst med sig av sin långa erfarenhet vid spisen och ger massor av konkreta tips om hur man själv kan komponera äkta italienska recept. I ord och bild presenteras även ett tiotal av de mest karakteristiskt italienska delikatesserna, såsom pancetta, pecorino, salsiccia och acciughe. Liksom i tv-programmen står fotograf Per Anders Rudelius för de stämningsfulla bilderna.

Tillbaka till startsida>>

 
   
 

Solens Öar

Solens öar

Presenterade öar: Ponza, Capraia, Salina, Ischia.

Öar i solen har alltid haft en speciell dragningskraft på oss. En del av dem är semesterparadis som många återvänder till år efter år. Andra gömmer sig fortfarande lite hemlighetsfullt där ute i det blå havet. Flera av dem är värda en resa!

I Solens öar tar Bo Hagström oss med till sina italienska favoritöar. Öar där människorna har bevarat sin särart och platserna sin identitet. Följ med till Ponza och möt den gamle fiskaren Beppe och hans åsna och smaka på havets delikatesser. Ta färjan ut i den okända toskanska arkipelagen och kliv iland på den gamla fängelseön ­Capraia. Möt våren på Salina när kaprisen börjar blomma eller lämna det larmande Neapel och låt själen få ro hos vinbönderna på Ischia. Än en gång överraskar Bo Hagström oss genom att visa det okända och det äkta bortom massturismens attraktioner.

Liksom i SVT:s succéprogram Solens mat är det fotograf Per Anders Rudelius som har fångat Solens öar med sin kamera.

"Jag ger er mina allra bästa öar. Det är en resa ut i det blå med den salta havsbrisen i ansiktet och solen i ögonen. Men framför allt är det
en resa till den läckra och nyttiga medelhavsmaten. Solens mat."

Tillbaka till startsida>>

 
   
 

Solens mat

Solens mat

Att Bo Hagström är en passionerad och hängiven matturist har inte kunnat undgå någon som sett den kritikerrosade TV-serien SOLENS MAT. Drömmer du också om att få dofta och smaka på det genuina Italien bortom allfarvägarnas turistfällor? Då är det bara att packa väskorna, ta fram den stora kylväskan och hänga med. Nu bär det av
på fem matresor för alla sinnen till landskapen Toscana, Umbrien, Marche, Emilia-Romagna och Lazio.

I denna matturistens reseguide delar Bo Hagström generöst med sig
av all sin kunskap om den italienska matkulturen. Du får hjälp att hitta okända smultronställen såsom matmarknader, vingårdar, färgstarka byfester, små lokala matproducenter och lantliga trattorier där man fortfarande lagar de genuina rätterna.

Bo Hagström bjuder in till en värld fylld med spännande smaker och dofter som oftast annars går turistens sinnen förbi. I ett utförligt kapitel ges även praktiska råd om hur man hittar, bär hem och använder skatterna från det italienska köket.

Boken är gjord i samarbete med SVT. Den är rikt illustrerad med bilder tagna av fotograf Per Anders Rudelius.

"Jag reser i smakernas och dofternas värld. Här heter vägarna vin, olivolja, ost, skinka och bröd. Mina monument är fåraherdar, vinbönder, olivplockare och en gammal mamma i köket. Och souvenirerna jag bär med mig hem är doftminnen och smakupplevelser i både tid och rum; här finns människornas historia, och här finns alla platsers innersta väsen, geografin och klimatet."

Tillbaka till startsida>>

 
   
 
BOKA BO>>
RES MED BO>> SOLENS MAT>> SOLENS VIN>> SOLENS HÄLSA>> BÖCKER>> SOLENS KONST>>

UTMÄRKELSER>> ARKIV>> TYCKT & TRYCKT>> DICONO DI ME>> 360°>>

 

E-post: bo-hagstrom@telia.com
Tel:+46705697086

 

  COPYRIGHT 2012