BO HAGSTRÖM I MAREMMA

Bara ett stenkast från den antika vägen Via Aurelia ligger Fattoria La Parrina, inbäddad i grönska mellan Maremmas blå kullar och Costa d´Argento, silverkusten. Här har oljan och vinet alltid stått i centrum, från etruskernas tid till våra dagar. Gården har anor från början av 1800-talet, men det är under det senaste kvartsseklet som La Parrina förvandlats till en mångfacetterad och levande bondgård.

Gården drivs med en blandning av tradition och nytänkande. Den passionerade markisinnan Franca Spinola älskar sin jord och sitt bröd, men hämtar också idéer från hela världen som hon omsätter till ett eget språk. Den filosofin präglar också vinodlingen där internationella druvsorter som merlot och cabernet franc samspelar med traktens historiska druvor sangiovese, vermentino och ansonica.
Markisinnans egna favoriter är sangiovese, ”vinet som får dig att både skratta och gråta”, och ansonica, silverkustens eget vita DOC-vin som är släkt med Siciliens inzolia.
De historiska lokala druvsorterna upplever just nu en renässans i italiensk vinodling. Gamla vinstockar med ovanliga lokala druvsorter återupptäcks och med hjälp av moderna metoder för vinifiering skapas viner med nya egenskaper.

– Maremma anses av de flesta vinexperter som Toscanas kanske mest spännande vinområde idag. Och La Parrina går i spetsen med tradition och nytänkande, därför känns det extra kul att få bjuda med alla på en mat- och vinresa just dit, säger Bo.

Under besöket på  Fattoria La Parrina lagade Bo sina favoriträtter tillsammans med stjärnkocken Roberto Foccardi. De lagade bl.a. Acquacotta ai funghi/Brödsoppa med svamp, Risotto allo zafferano con uova e pancetta/Saffransrisotto med ägg och bacon samt Pappardelle con ragù di pollo/Pappardelle med kycklingfilé.

Hans videodagbok från besöket där finns på Youtube>>

Tillbaka>>

 

 

   

Redaktör/bilder: Ludmilla Svensson