LÄRARINNAN SOM BLEV KOKBOKSFÖRFATTARE


Silvia Tomba vid spisen med sonen Tomaso
(Natur och Kultur)

Silvia Tomba arbetade som lärarinna i italienska språket i Stockholm och gav ut italienska ordböcker på svenska. Hon föddes 1889 i Faenza och fick sin utbildning i Bologna. Troligen var det där hennes stora matintresse föddes. Hon kom med sin familj till Sverige i början på 1900-talet.
Den italienska kokboken ”Così si mangia in Italia”, så äter man i Italien, gavs ut av Wahlström & Widstrand 1929. Det måste ha varit ett djärvt projekt; i vanliga affärer fanns på den tiden varken pasta, olivolja, parmesan eller vitlök. Och vit tryffel fanns inte ens på kartan! Men signora Tomba hade ett bra tips redan i förordet:
Flera av recepten innehålla tryffel. Denna delikatess är svåråtkomlig här, men vi får väl be NK:s älskvärde disponent, herr Oldenburg, att tillmötesgå oss i denna ”delikata” fråga.”
Författarinnan var också medveten om att de italienska recepten inte var helt enkla att tillaga för en svensk. Men hon hade en lösning också på det problemet:
I de svåraste recepten har jag försökt lämna ingående förklaringar, men jag upprepar vad jag skrivit i boken, att jag gärna ställer mig till disposition för eventuella upplysningar till de mest svårförståeliga rätterna. Alltså ber jag fruar husmödrar att utan krus ringa upp mig.”
Liksom andra gamla kokböcker är det här ett tidsdokument. Pasta kallas genomgående för makaroner, risotto alla milanese blir risgryn på milanesiskt vis, och naturligtvis finns inga recept på pizza.
Äggplanta, aubergine, kallar fru Tomba för petonciani, en gammal toskansk beteckning för det numera vanligaste italienska namnet, melanzane. Språkläraren gillade uppenbarligen inte det ordet för denna utsökta grönsak; melanzana kommer av mela insana, ohälsosamt äpple.

Silvia Tomba gav ut ytterligare en italiensk kokbok tillsammans med sin son Tomaso 1956: Vi äter italienskt (Natur och Kultur). Bilden ovan är hämtad från omslagets baksida. Tomaso Tomba var chef för italienska statens turistbyrå 1947 – 1979, och utvecklade sin mammas italienska ordböcker, bland annat den svensk-italienska delen i Norstedts italienska ordbok.
Silvia Tomba avled 1971. Hon hann också med en filmroll. År 1946 spelade hon syster Maria i Hasse Ekmans film ”I dödens väntrum” tillsammans med bl a Erik ”Bullen” Berglund, även han kokboksförfattare.


Tillbaka>>

 


Bland fru Tombas 186 recept vill
jag gärna bjuda på detta:

CHOKLADSKORPA
(Biscotto di cioccolata)
50  g choklad
6 ägg
200 g strösocker
150 g vetemjöl

Chokladen rivs, vispas med äggulor och socker. Tillsätt mjölet och arbeta till en jämn smet. Rör ner hårt vispade äggvitor. Häll smeten i smörad form och grädda i ugn på 180 grader i ca 30 minuter.


   

Redaktör: Ludmilla Svensson