BOKA BO>>
RES MED BO>> SOLENS MAT>> SOLENS VIN>> SOLENS HÄLSA>> BÖCKER>> SOLENS KONST>>

UTMÄRKELSER>> ARKIV>> TYCKT & TRYCKT>> DICONO DI ME>> 360°>>

 
 

Tyckt och tryckt

 
 

 

Koll på din kokbok - Buonissimo! - Italienska kök och smultronställen

Publicerad 2010-10-25 av Anna Henning Moberg i Livets Goda.se

" Bo Hagström är en av de få kokboksförfattare som kan vara väldigt personlig utan att ställa sig i vägen för läsaren. Generellt vill jag ha målande beskrivningar när jag läser om kulinariska platser och råvaror men Hagström använder sig själv som referens hela tiden utan att det stör märkligt nog.

Boken är lärorik och pedagogisk då Hagström förklarar historien bakom alla de italienska klassiker som vi alla känner. Som att "minestrone" betyder jättesoppa, förmodligen för att den är så rik på ingredienser.

Han förklarar också komplexiteten i att försöka sammanlänka alla de olika regionernas matkulturer till ett nationellt kök. Det är omöjligt.Recepten är skickligt tolkade av Helena Åkesson Liedbergs fina styling och matbilderna blandas upp med typiska miljöbilder från Italien. Många av dem med Bo Hagström som huvudmotiv.

Det är ovärderligt att recepten är så välgjorda. Ett resultat av att det är ICA förlaget med ICA's provkök tillgängligt, som ligger bakom. Detta gör det enkelt att följa recepten och samtliga råvaror finns att få tag i. Åtminstone om du bor i en större stad.

Livets Goda kan varmt rekommendera Buonissimo! - Italienska kök och smultronställen. Den är lika läsvärd som skönlitteratur eller reseguide, som den är användbar i köket."


 
   
 

VIVA LA PASTA! av Bo Hagström

Det är inga krångliga recept i den här boken. Det uppskattar jag som småbarnsmamma. Att det är sååå goda recept, men ändå enkla att laga till.

Det var intressant att läsa både om pastans historia och pastatillverkningens historia. Så uppskattar jag det bildlexikon över olika pastasorter som finns i boken. Jag lärt mig en hel del sorter tack vare att min svärfar Ulf varit försäljare av Barilla-pasta, men nu kan jag lära mig många fler! Och sås-guiden... helt oumbärlig! Jag har aldrig tänkt på att pastans format och utseende avgör vilken sorts sås man väljer.

Tack Bo Hagström för din fina receptbok. Jag älskar pasta och pastasåser - så jag håller med dig! Viva la Pasta! Och Viva il libro di pasta! Den här boken kommer att bli väl använd!

www.boktokig.blogspot.com/2011/10/viva-la-pasta-av-bo-hagstrom.html

 
   
 

VIVA LA PASTA! Spaghetti-management

Bo berättade för mig att det glatta, raka strået, är en dålig pasta: Lågt näringsvärde. Dessutom smaklöst, eftersom det inte tar åt sig smakämnen från såser och andra ingredienser.

Det skrovliga, lite böjda strået däremot, är en bra pasta: Mer vitaminer. Desutom gör den porösa ytan att strået drar åt sig smakämnen från andra ingredienser i maten.

Båda pastorna kostar lika mycket i affären. Det säljs mycket mer av den dåliga pastan än av den bra pastan. Köparna saknar den kunskap som krävs för att skilja på bra och dålig pasta.

"Det är inte priset som är viktigt," sade Bo, "det viktiga är värdet du får."
Jag kunde inte låta bli att skratta till, för jag insåg att det är precis likadant i mitt jobb. Säkert i ditt jobb också.

Antag att du är pasta-konsult och vill lära ut hur man gör riktigt bra pasta. Hur skulle du göra? Hur skulle du motivera värdet av bra pasta, när konsumenterna inte vet skillnaden mellan bra och dåligt? Aldrig har provat bra pasta, inte ens vet att det finns bra pasta.

Vi kan se skillnaden mellan bra och dåligt bara när det finns olika saker att jämföra med. När det gäller pasta kan man smaka och känna skillnaden. Det är inte hela världen om man råkar köpa ett paket spaghetti man inte gillar. Det är värre om det gäller någonting mer abstrakt, som olika idéer om management och ledarskap.

Vi som jobbar med management kan ändå lära oss en hel del av Bo: Visa någonting enkelt, som två spaghetti-strån. Låt den du visar uppleva skillnaden.
Jag fick en del att tänka på.
Givetvis köpte jag ett exemplar av boken. Pasta-experiment väntar.

Henrik Mårtensson
IHM Business School

www.ihm.se

 

 
   
   

”DET BOR EN ÄNGEL I MITT OLIVTRÄD
Jag matar henne med kärlek och passion och får tillbaka gränslös lust
och längtans ögon. Härlig är jorden. Det är så den blir till, änglamaten som görs med omtanke om oss människor för att vi ska få njuta av det himmelskt goda.”

Ur Solens smak 2007

 

 
   
 

DET OSEDDA ITALIEN

ANDERS EHNMARK SER VERKLIGHETENS ITALIEN I SOLENS MAT

Solens mat är i god mening ett otidsenligt tv-program. Lugnt och stilla knallar Bo Hagström längs bergssidorna i ett Italien som vi aldrig ser. Stannar i någon by och sniffar. Kanske lagas det något gott. I ett moln av vitt hår och skägg lutar han sig över en kastrull. Det knappt hörbara omdömet är "Mycket gott". Knallar sedan vidare.

Jag börjar tro att det är den enda seriösa Italienbevakning som vi har just nu. I övrigt styrs ju nyheterna av den påstått färgstarka dumheten på toppen. Det är som på Mussolinis tid. Bo Hagström klättrar i bergen och påminner oss om det Italien som överlever dårarna. En stilla och skapande värld som har sett allt och därför förstått allt.

Medelhavets rövare och banditer har alltid kommit förbi här. Det förklarar det lugn med vilket man lagar något gott. Tillförsikt uppstår när det vita molnet av hår och skägg sänker sig i kastrullen.

Anders Ehnmark i Expressen 12 januari 2010

---------------------------------------------------------------------------------------

 
   
 

VI VILL HA MERA AV SOLENS MAT

”Solens mat” från Italien är Sveriges bästa matprogram, alla kanaler och stationer inräknade. Näst bäst är Maud i Go´kväll och Tina Nordström hamnar först på tredje plats.

Varje reportage är en vackert fotograferad solresa över heta kampanjer och lummiga öar och genom fördrömda sicilianska byar, bland vanligt folk och vinodlade bönder fest och vardag… Och med en guide som är lugn och sakkunnig och vars avsmakande av rätter och viner saknar stora ord och åthävor men präglas av desto fler talade ögonkast och livliga ögonbryn!

Och dessutom – nu kommer det alldeles speciellt unika och underbara – MUSIKEN. Skåningen Bo Hagström (f d krögare på Sicilien och i Spanien, f d matkrönikör i Aftonbladet, f d producent av TV-programmet ”Aspegren mitt i maten”) ledsagar sina reportage med ett uppseendeväckande urval ITALIENSK MUSIK. Tarantellor, visor, arior, pasodobler läggs in med millimetermått och exakt volym mellan reportagets olika avsnitt. Det skulle aldrig falla denne producent in att dränka, dvs förstöra, talet med hissmusik och disco, något som alla vet är en utbredd sjuka i svensk television.

Vad jag egentligen vill ha sagt med denna lovsång till kulinarisk TV-kultur är att jag hoppas och önskar ännu flera solresor.

Ja varför inte hota med nyliberalism: Om inte TV i Malmö utrustar fler italienska expeditioner med Bo Hagström så är det fara värt att jag slutar betala TV-licensen!Björn Vinberg
www.silvergen.org

---------------------------------------------------------------------------------------

PETER ERIKSSON slutar som miljöpartiets språkrör nästa år.

EFTER POLITIKERKARRIÄREN BLIR HAN GÄRNA PROGRAMLEDARE FÖR "SOLENS MAT"

När SVT visar ”Solens mat” med Bo Hagström sitter han klistrad. Han säger att han gärna tar över som programledare:

– Det vore fantastiskt, skrattar Eriksson, som själv varit bonde och sålt lammkött, morötter, potatis och lök från gården i Morjärv.


Aftonbladet 22 april 2010

---------------------------------------------------------------------------------------

 
   
   

NÄRPRODUCERAT I SOLENS MAT

Den åttonde säsongen av Solens mat handlar om det jordnära köket, om människorna som älskar sin jord och sitt bröd. Bo Hagström visar hur det i Italien växer fram en ny stark rörelse där miljö, klimat och biologisk mångfald är matens hörnstenar.
– För mig handlar det om framtidens gastronomi, säger Bo. Hos oss har vi alltför länge haft fokus på matpriserna. Men matkultur handlar om så mycket mer. Det viktigaste är att vi äter god och nyttig mat som produceras utan att vi belastar ekosystemen.

Programmet sändes sommaren 2010
http://svt.se/2.100933/solens_mat

Redaktör: Ludmilla Hagström

 
 
BOKA BO>>
RES MED BO>> SOLENS MAT>> SOLENS VIN>> SOLENS HÄLSA>> BÖCKER>> SOLENS KONST>>

UTMÄRKELSER>> ARKIV>> TYCKT & TRYCKT>> DICONO DI ME>> 360°>>

 
 


E-post: bo-hagstrom@telia.com
Tel:+46705697086

 

 
  COPYRIGHT 2012