Lägg till din rubriktext här

Lägg till din rubriktext här

Utmärkelser

Assaggiatore Olio di oliva 2001

Certifierad  olivoljeprovare av Movimento Internazionale per la Cultura dell´Olio da olive, Firenze.

Ollénpriset 2006, Sveriges Television

Juryns motivering:
”Så här vackert, innehållsrikt och underhållande kan det bli när en erfaren TV-producent driver igenom en egen programserie. Historierna i Solens mat är skickligt berättade och programledarrollen nyskapande. Bo lyckas med hjälp av fotografen Per Anders Rudelius bilder och Göran V Larssons klippning träffa publiken mitt i hjärtat.
Bo Hagström har arbetat i decennier som journalist – murvel i kvällspressen, egen internationell radiostation i Spanien och så naturligtvis television i massor – från nyheter och samhällsprogram till kultur, nöje och barnprogram. Han var med och startade SVT:s frukost-TV och har producerat titlar som Aspegren mitt i maten och Sköna söndag för att nämna ett par.
Bo Hagström tilldelas 2006 års Ollénpris för sin outsinliga nyfikenhet, för sin kunskap och sitt genreöverskridande hantverk.”

Årets Svenska Måltidslitteratur 2007

Folkets röst för Solens smak.

Guldskiva för Solens mat&musik 2008

Samlingsalbum med italiensk musik.

Föreningen Låt Måltiden Blomma 2008

Diplom för God Mat- och Måltidsanda.

Tidningen Leva 2009

Utsedd till en av årets 100 inspiratörer: ”… charmar italienska damer och svenska TV-tittare med programmet Solens mat.”

Guldskiva för Mera Solens mat&musik 2009

Samlingsalbum med italiensk musik.

Viniet1

Skåneländska Gastronomiska Akademien 2009

Utsedd till hedersledamot.

Il Presidente della Repubblica Italiana 2009

Utsedd till italiensk honorärkonsul i Sverige.

Månadens profil, Magasinet Skåne – Det nya goda livet, april 2009

”Don Hagström njuter av livet… ett tv-program som hela Sverige älskar.”

Rausingpriset 2011, Lunds Universitet

”Bo Hagström får priset för sin utomordentliga förmåga att på ett varmt och entusiasmerande sätt föra människor närmare varandra genom att med utgångspunkt i det italienska köket på ett lättillgängligt sätt fördjupa kulturell förståelse.”

”World cookbook awards”

I kokboks-VM, ”World cookbook awards”, som arrangerades i Peking utsågs Solens hälsa till världens bästa kokbok i sin kategori.

Måltidsakademien har utsett ”Solens hälsa – laga mat med olivolja och må bra” till årets svenska måltidslitteratur. Juryns motivering lyder: …”Här är det inte LCHF, 5:2 eller 6:1 som omhuldas, nej det är oliven och dess livsbejakande olja, en källa till njutning och hälsa under tusentals år.”

Lägg till din rubriktext här

Böcker

Lägg till din rubriktext här

Viniet1

Solens mat

Att Bo Hagström är en passionerad och hängiven matturist har inte kunnat undgå någon som sett den kritikerrosade TV-serien SOLENS MAT. Drömmer du också om att få dofta och smaka på det genuina Italien bortom allfarvägarnas turistfällor? Då är det bara att packa väskorna, ta fram den stora kylväskan och hänga med. Nu bär det av
på fem matresor för alla sinnen till landskapen Toscana, Umbrien, Marche, Emilia-Romagna och Lazio.

I denna matturistens reseguide delar Bo Hagström generöst med sig
av all sin kunskap om den italienska matkulturen. Du får hjälp att hitta okända smultronställen såsom matmarknader, vingårdar, färgstarka byfester, små lokala matproducenter och lantliga trattorier där man fortfarande lagar de genuina rätterna.

Bo Hagström bjuder in till en värld fylld med spännande smaker och dofter som oftast annars går turistens sinnen förbi. I ett utförligt kapitel ges även praktiska råd om hur man hittar, bär hem och använder skatterna från det italienska köket.

Viniet1

Solens öar

Presenterade öar: Ponza, Capraia, Salina, Ischia.

Öar i solen har alltid haft en speciell dragningskraft på oss. En del av dem är semesterparadis som många återvänder till år efter år. Andra gömmer sig fortfarande lite hemlighetsfullt där ute i det blå havet. Flera av dem är värda en resa!

I Solens öar tar Bo Hagström oss med till sina italienska favoritöar. Öar där människorna har bevarat sin särart och platserna sin identitet. Följ med till Ponza och möt den gamle fiskaren Beppe och hans åsna och smaka på havets delikatesser. Ta färjan ut i den okända toskanska arkipelagen och kliv iland på den gamla fängelseön ­Capraia. Möt våren på Salina när kaprisen börjar blomma eller lämna det larmande Neapel och låt själen få ro hos vinbönderna på Ischia. Än en gång överraskar Bo Hagström oss genom att visa det okända och det äkta bortom massturismens attraktioner.

 

Viniet1

Solens smak

Följ med till Bolognas och Emilia-Romagnas världsberömda charkuterier och njut av förföriska pastarätter. Upptäck det okända Marches kök från både hav och land. Möt dofterna och smakerna från det matmedvetna Piemonte där den regionala maten talar en alldeles speciell dialekt. Nu bär det av på en resa till de smaker som gett mig en livslång kärlek till det italienska köket.
I matreseguiden SOLENS SMAK fortsätter Bo Hagström sitt sökande efter unika smakupplevelser i det genuina italienska köket. Liksom i succéprogrammet SOLENS MAT och i boken med samma namn får vi träffa sanna matentusiaster och lokala producenter, vi får adresserna till små guldkorn till restauranger och delikatessbutiker bortom turiststråken. Bo Hagström delar i en lustfylld smakskola dessutom generöst med sig av sin långa erfarenhet vid spisen och ger massor av konkreta tips om hur man själv kan komponera äkta italienska recept. 

Viniet1

Bo Hagströms kokbok

I Bo Hagströms kokbok hyllas både den traditionella svenska husmanskosten och den lätta medelhavsmaten som älskas av så många. Här möts smakerna sött, surt, salt och beskt i kombinationer som väcker både minnen och inspiration. Med fokus på råvaror av hög kvalitet visar Bo Hagström hur man enkelt kan laga smakrik mat med mindre fett. Den nyttiga medelhavsdieten med olivolja, färska örter och mycket grönsaker präglar många av recepten i boken. Vi får också en djupare kunskap om hur matens kemi fungerar i köket.

Bo Hagströms passion för mat kryddas med färgstarka minnen från många år vid spisen. Vi får känna smaken av både Hildas äggakaka från Österlen och Mussolinis militärkex från Italien.

Efter alla mina matresor tar jag nu kappsäcken med mig in i köket. Här dukar jag upp matupplevelser från både mormors skånska kök och den rika matkulturen kring Medelhavet. I min kappsäck finns ingredienser till mat som smakar kärlek, längtan och nostalgi. 

Viniet1

Italienska desserter

Italienska desserter – som smeker smaklökarna och fyller sinnet med solmogna dofter.

Syndigt gott! Kaloribomberna efter maten väcker ofta dubbla känslor. Men det finns en väg till ångestfri och sinnlig njutning: La dolce vita italiana! Italienarna har en avslappnad inställning till efterrätter. Ofta är det stundens ingivelse som får styra; säsongens frukt och bär, en perfekt mogen ost eller ett läckert bakverk hos den lokala bagaren.

Som värd behöver man faktiskt inte bekymra sig så mycket om desserten för ofta ordnar gästerna den. I varje fall på landsbygden är det vanligt att man tar med sig en dessert när man är bortbjuden, ungefär som vi tar med oss en flaska vin. Det är en älskvärd tradition, som alltid blir mycket uppskattad. Men trots den lättsamma attityden presterar italienarna ofta efterrätter som är svårslagna.

Boken bjuder på de läckraste desserterna från Italien i urval av Bo Hagström.

Viniet1

Buonissimo!

Smaka på Bo Hagströms italienska favoriträtter

I Buonissimo! berättar Bo Hagström om hur många av de mest älskade italienska recepten har uppstått ur människors kamp för sin överlevnad, rätter som till exempel panzanella, den klassiska brödsalladen som vi förknippar med italiensk matglädje. I Italien finns inget enhetligt nationellt kök. I stället handlar det om flera olika kök och ett unikt utbud av lokala råvaror.

Få känner Italien och dess matkultur som Bo Hagström. Hans italienska resa började redan för fyrtio år sedan, och under åtta år har vi bänkat oss framför teven för att se honom åka runt på den italienska landsbygden, lyfta på grytlocken, sniffa och smaka och förtjust dela ut betyget: Buonissimo! Jättegott! I boken Buonissimo! tar han oss med till landet där folket är lyckliga över sin jord och sitt bröd. Han lagar sina favoriträtter – däribland läckra pastarätter, en krämig risotto och den varma dipsåsen bagna cauda – och förklarar hur kärleken till det enkla och genuina köket faktiskt har förändrat världens matvanor.

 

Viniet1

Italienska klassiker

Italiensk mat förknippas kanske främst med pasta och pizza och italienarna äter mest pasta i världen. Men det italienska köket har så mycket mer att erbjuda – antipasti, primi, secondi, contorni och dolci.

I Italienska klassiker varvas välbekanta recept med kul kuriosa. Visste du till exempel att svartpepparn i pasta alla carbonara – eller kolarhustruns pasta – sägs symbolisera koldammet som kolaren drog med sig hem? Eller att carpaccion kom till när en grevinna med dåliga blodvärden ordinerades av sin läkare att äta råbiff och varierade menyn med oxfilé i tunna skivor?

Viniet1

Viva la pasta!

I Viva la pasta! – köksbibeln för alla som älskar pasta – tar Bo Hagström med oss till pastaköken Italien runt. För även om pastan är Italiens odiskutabla nationalrätt så finns det en enorm variationsrikedom bland recepten. Nästan varenda by har sin egen pastasort, förankrad i lokala traditioner.

Boken inleds med en pastaskola, i vilken Bo Hagström delar med sig av kunskapen han fått genom alla besök i värdshus på den italienska landsbygden. Lär dig hur de olika pastasorterna kommer bäst till sin rätt, hur du vet att pastan är perfekt al dente och hur du lyckas med hemgjord pasta.

Sedan bär det av på en pastaresa från norr till söder, som resulterar i recept med bovetepasta som den lagas i Alperna, spaghetti med kantarellsås från bergsbyarna i centrala Italien och Sophia Lorens napolitanska älsklingsrätt, pasta i citronsås. Recepten varvas med gastronomisk historik och anekdoter. Visste du till exempel att pastasorten mafalde var ett försök att efterlikna prinsessan Mafaldas krusiga hår?

Viniet1

Italia! : guide till det bästa av det godaste

Bo Hagström presenterar de allra bästa italienska specialiteterna, vad som karakteriserar dem och vem som tillverkar dem. Visste du till exempel att det är stor skillnad på en parmesanost gjord på mjölk från kor på sommarbete och en parmesan som gjorts på mjölk från kossor som står i stall?

Boken är späckad med historisk kunskap och anekdoter som får oss att förstå varför det italienska köket blivit så älskat över hela världen. Läs om vilket inflytande Slow Food-rörelsen haft för småskaliga och traditionella producenter och lär känna fenomenet och mattemplet Eataly. Dessutom tips på avstickare från allfarvägarna som leder dig till garanterat unika matupplevelser!

Viniet1

Solens hälsa : laga mat med olivolja och må bra

Solens hälsa varvar läckra recept från det italienska köket med rykande färska, vetenskapligt baserade kostråd hela tiden med olivoljan som grund.

I medelhavskosten har olivoljan sedan urminnes tider spelat en viktig roll. Olivolja innehåller nyttiga enkelomättade fetter som sänker det onda och höjer det goda kolesterolet. Dessutom är den full av hälsosamma antioxidanter som bromsar åldrandet.

Boken presenterar nya forskningsrön om hur olivolja kan ge oss ett bättre skydd mot bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. Men den berättar också om själva oliven: olika olivsorter, hur skörden och pressningen går till och hur man ska tänka när man väljer en smakrik jungfruolja och lagar mat med olivolja. Allt bildsatt med vackra bilder från Toscana tagna av Bruno Ehrs.