Lägg till din rubriktext här

Kryddiga italienska såser

Acciugata
Värm 1 dl extra jungfruolja i en panna. Lägg i 12 sardeller och låt dem smälta på svag värme. Vispa upp. Används till fisk, ägg och sallader.

Agliata
Lägg 6 vitlöksklyftor i en mortel tillsammans med 2 msk inkråm för dygnsgammalt bröd och 1 msk rödvinsvinäger. Stöt tills det blir en slät kräm. Ringla i 1 dl extra jungfruolja samtidigt som du rör runt i morteln. Serveras till kokt fisk, kokta grönsaker.

Pesto alla genovese
Originalreceptet: stöt en vitlöksklyfta tillsammans med 2 tsk grovt salt i mortel. Riv ner 36 basilikablad, rör långsamt runt och pressa stöten mot mortelns vägg. Lägg i 1 msk pinjenötter och 30 g riven pecorino, 30 g riven parmesan. Droppa i 1 dl extra jungfruolja och rör tills såsen är slät. Serveras till pasta, soppor, fisk, kött och grönsaksrätter.

Paprikacrostini med sardeller

Crostini ai peperoni con acciughe

1 röd paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
2 msk färsk oregano
1 dl extra jungfruolja
lantbröd till 8 crostini
16 sardeller
2 msk kapris

Skär paprikorna i fyra delar på längden och ta bort fröhusen. Lägg dem i en ugnsform eller på en plåt med skalet uppåt. Sätt in dem i ugnen under grill tills skalen svartnar och blir blåsiga. Ta ut dem och låt svalna i plastpåse. Dra av skalen och skär bitarna i strimlor.

Kör röd och gul paprika var för sig i mixer med en finhackad vitlöksklyfta, salt, peppar och en matsked repad oregano. Tillsätt olja under gång, cirka en halv deciliter per paprika. Kör till slät kräm.

Ta ut åtta crostini av brödet med hjälp av en utstickare eller ett glas. Rosta dem på grill eller i ugnen. Skeda upp paprikakrämen på det varma brödet. Lägg två sardeller på varje crostini och dekorera med kapris.

Strimlad biff med rucola

Tagliata con rucola

500 g hel oxfilé eller entrecote
vitpeppar
200 g rucola
100 g körsbärstomater
30 g parmesan
flingsalt
1 msk finhackad rosmarin
2 msk extra jungfruolja
2 msk balsamvinäger

Låt köttet ligga i rumstemperatur en timma före tillagning. Krydda med nymalen peppar.
Grilla köttet när kolen är askgrå. Vänd med hjälp av grilltång eller stekspade så att köttsaften inte rinner ut. När hela köttbiten har fått en fin grillyta håller den en innertemperatur på ca 50 grader och är helt röd. Vill man ha den rosa kan man föra undan en del av grillkolen och låta köttet vila några minuter på gallret där grillvärmen är som lägst.
Skölj rucolan och blanda med tomater på ett uppläggningsfat. Hyvla över flagor av parmesan. Skär upp köttet i strimlor och fördela på fatet. Strö över salt och rosmarin. Ringla över olja och balsamvinäger och vänd runt så att ingredienserna blandas.

Obs! Beräkna 125 g kött per person.

Trädgårdsmästarens pasta

Pasta all´ortolana

200 g grön sparris
4 dl vatten
2 msk kycklingfond
½ dl extra jungfruolja till såsen
salt och peppar
300 g farfalle
100 g körsbärstomater
1 msk extra jungfruolja till stekning
20 minimozzarella
30 g parmesan
basilika

Ansa sparrisen och skär av de yttersta knopparna, som sparas till dekoration. Dela stjälkarna i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten och fond. Ta upp med hålslev och lägg dem i mixer. Häll på 2 dl av kokvattnet. Starta mixern och tillsätt oljan i tunn stråle medan mixern går. Kör till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Koka farfalle en minut kortare tid än vad som anges på paketet. Fräs upp körsbärstomater och sparrisknoppar i oljan. Slå upp pastan i durkslag och låt rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll över sparrissåsen och blanda. Vänd försiktigt ner tomater och sparrisknoppar.
Lägg upp pastan på tallrikar. Fördela mozzarellan. Riv över parmesan och dekorera med basilika.

Gratinerade musslor

Moscioli gratinati

1 nät blåmusslor (ca 1 kg)
1 dl vitt vin
2 dl ströbröd
½ dl extra jungfruolja
1 citron
1 knippa persilja

Hetta upp vinet i en kastrull. Lägg i musslorna när det kokar. Låt koka på hög värme under lock i 6-7 minuter tills musslorna öppnar sig. Låt svalna.
Peta ut musslorna ur skalen. Spara en skalhalva från varje mussla. Blanda ströbrödet med oljan. Riv det yttersta gula på en borstad och sköljd citron och finhacka persiljan. Blanda med ströbrödet. Hacka musslorna i mindre bitar och blanda ner.
Fyll skalhalvorna med blandningen. Tryck till med tummen så att det fastnar ordentligt. Placera musslorna på en bakplåt. Gratinera i ugn på 225 grader i ca 10 minuter.

Kallskuret på toskanskt vis

Affettato toscano
Numera kan man hitta de flesta toskanska specialiteterna även i Sverige. Till en toskansk affettato är valet av bröd och olivolja lika viktigt som urvalet charkuterier. Rätten är självskriven på en italiensk buffé. Beräkna sammanlagt 100 – 150 g kallskuret per person.

Toskansk lufttorkad skinka, prosciutto toscano
Toskansk salami, finocchiona
Viltkorv, salame di cinghiale
Toskansk pancetta, rigatino
Toskansk sylta, soppressata
Toscana lagrat späck, lardo di Colonnata

Tillbehör:
Lantbröd
Toskansk extra jungfruolja, fruttato
Hackade tomater
Oliver
Små marinerade kronärtskockor
Flingsalt och svartpeppar

Kanderade gröna tomater

Ringla lite olivolja i en ugnsform. Lägg i repad timjan, färsk mynta och finhackad chili. Skär tomaterna i centimetertjocka skivor. Placera dem i formen. Krydda med salt och vitpeppar. Strö över finhackad chili, mynta och timjan. Ringla över rödvinsvinäger, olivolja och flytande honung.

Baka i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Servera till grillat kött eller fisk.

Min bästa pasta

I broschyren Min bästa pasta berättar jag hur italienarna lagar pasta. Här får du veta hur man väljer rätt pastasort, att koka pasta och hur man kan smaksätta pasta. Broschyren innehåller enkla och goda pastarecept med äkta italienska smaker.

Se hela broschyren på ZETAs hemsida>>>